Carmabi Interviews
Welcome to our interview archive! On this page, you’ll find a collection of interviews showcasing Carmabi’s work, insights, and impact on nature conservation, research, and education in Curaçao. Through conversations with our experts, partners, and community members, we highlight the importance of protecting our island’s natural beauty and biodiversity. Dive into these stories to learn more about our mission and the people who make it possible.
Seru Largu: Curaçao's nieuwe nationale park vol geschiedenis, zout en educatie
Wist je dat Curaçao er een relatief nieuw nationaal park bij heeft? Seru Largu — een gebied vol natuur, cultuur en geschiedenis — is nog onbekend bij veel mensen, maar daar komt nu verandering in.
In deze aflevering vertelt bioloog Cor Hameete van Carmabi over de rijke achtergrond van Seru Largu. Van zoutwinning in koloniale tijden en kalkovens tot een gloednieuw educatieprogramma voor basisschoolleerlingen: dit park heeft alles. En oh ja — flamingo's vind je er ook.
🎧 Luister en ontdek waarom Seru Largu een verborgen parel is die je gezien moet hebben.


Zeeleven op je geldbiljet: over papegaaivissen, plankton en glow-in-the-dark golven
Nieuwe bankbiljetten die de onderwaterwereld eren? Jazeker! In deze aflevering van Alles wat je over de natuur moet weten vertelt Cor Hameete van Carmabi alles over de bijzondere dieren die op de nieuwe Caribische gulden zijn afgebeeld.
Van papegaaivissen die ’s nachts in een slijmballon slapen tot plankton dat licht geeft in het donker — achter elk briefje schuilt een verhaal.
🎧 Luister mee en ontdek hoe geld, natuur en educatie samenkomen in een verrassend leuke expositie in het Mangrove Park.
Papegaaivissen, poepstranden en schoon drinkwater: alles is met elkaar verbonden
Ze zijn kleurrijk, grappig, hermafrodiet én poepen zand. Papegaaivissen zijn niet alleen een hit onder snorkelaars, maar ook cruciaal voor gezonde koraalriffen én onze stranden.
In deze aflevering van Alles wat je over de natuur moet weten vertelt bioloog Cor Hameete van Carmabi waarom deze vissen zoveel meer zijn dan alleen ‘mooi om te zien’. Hij legt de verrassende link tussen papegaaivis-poep, het ontstaan van zandstranden én schoon drinkwater op Curaçao.
🎧 Luister en ontdek hoe deze bijzondere vis onze riffen én jouw voeten in het zand beïnvloedt.


Politiek in de dierenwereld: hoe chimpansees verkiezingen zouden winnen
Wat hebben chimpansees en politici met elkaar gemeen? Meer dan je denkt! 🐵💼
In deze aflevering van de ochtendshow op Paradise FM bespreekt Cor Hameete van Carmabi hoe macht, allianties en status in de dierenwereld werken. Chimpansees onderhandelen, sluiten bondjes en voeren zelfs politieke strijd—soms met fatale gevolgen. Wat kunnen wij hiervan leren? En is politiek eigenlijk gewoon natuurinstinct?
🎧 Luister nu en ontdek hoe de natuur ons stemgedrag beïnvloedt!
Vasten in de natuur: waarom dieren (en mensen) soms stoppen met eten
Na carnaval begint voor veel mensen de vastenperiode, maar wist je dat dieren ook ‘vasten’? Op Curaçao kennen we geen winterslaap, maar sommige dieren houden een zomerslaap of trekken zich terug in droge periodes.
In deze aflevering van de ochtendshow op Paradise FM bespreekt Cor Hameete van Carmabi hoe dieren omgaan met voedseltekort en waarom wij als mensen misschien iets van de natuur kunnen leren. Is vasten eigenlijk wel zo onnatuurlijk? Luister hieronder en ontdek het!
🌿 Luister hieronder naar het gesprek. 🎧


Koraal in gevaar: wat kunnen we doen?
Op Bonaire luiden onderzoekers de noodklok over een dodelijke koraalziekte, en ook op Curaçao gaat het niet goed met het rif. Wat veroorzaakt deze bedreiging? En kunnen we de schade nog herstellen?
In deze aflevering van de ochtendshow op Paradise FM bespreken Nadine Roos en Cor Hameete van Carmabi hoe klimaatverandering, vervuiling en overbevissing de riffen aantasten. Gelukkig zijn er ook hoopvolle initiatieven, zoals koraalherstelprojecten en beschermde natuurgebieden.
🌿 Luister hieronder naar het gesprek en ontdek hoe we ons koraal kunnen redden! 🎧
Walvissen aangespoeld: wat is er aan de hand?
Waarom stranden walvissen soms massaal op stranden, zoals onlangs in Australië gebeurde? Cor Hameete van Carmabi bespreekt in deze aflevering van Paradise FM’s ochtendshow wat mogelijke oorzaken zijn van deze mysterieuze strandingen. Ook hebben we het over het belang van roofdieren en planteneters—zoals de papegaaivis—in de zee rond Curaçao.
Waarom zijn ze zo belangrijk, en wat gebeurt er als ze verdwijnen?
Luister hieronder naar het gesprek!


Afval op Curaçao: Wat gebeurt er echt met ons afvalwater en plastic?
Wat gebeurt er eigenlijk met al het afval dat we produceren op Curaçao? In deze aflevering van de ochtendshow op Paradise FM bespreekt Joris Reer met Cor Hameete van Carmabi de échte impact van afval en afvalwater op ons eiland. Van plastic zakjes en rietjes tot het afvalwater van toeristen en lokale huishoudens—waar komt het uiteindelijk terecht? En waarom is afvalreductie belangrijker dan recycling?
Luister de aflevering hieronder en ontdek wat we kunnen doen om onze natuur te beschermen!
Afrikaanse reuzenslak op Curaçao: indringer of delicatesse?
Elke woensdagochtend na het nieuws van 8 uur bespreekt Nadine een natuur- en milieu-onderwerp uit de actualiteit met Cor Hameete van Carmabi.
Op Curaçao duiken steeds vaker invasieve diersoorten op, waaronder de Afrikaanse reuzenslak. In deze aflevering van de ochtendshow op Paradise FM bespreekt Nadine Roos met Cor Hameete van Carmabi hoe deze slak op het eiland terecht is gekomen, waarom exoten een probleem kunnen vormen en… of je ze misschien wel kunt eten.
Luister de aflevering hieronder en ontdek alles over deze opvallende indringer!


Waarom zie je opeens zoveel kakkerlakken?
Elke woensdagochtend na het nieuws van 8 uur bespreekt Nadine een natuur- en milieu-onderwerp uit de actualiteit met Cor Hameete van Carmabi.
In deze aflevering bespreken we een veelvoorkomend, maar weinig geliefd onderwerp: kakkerlakken. Waarom duiken ze ineens massaal op in je huis of tuin? Volgens expert Cor hangt dit samen met het weer en de luchtvochtigheid. Kakkerlakken zijn nachtdieren en blijven meestal verborgen, maar ze spelen een belangrijke rol in de natuur als opruimers. Ook vormen ze een essentieel onderdeel van de voedselketen.
Daarnaast waarschuwt Cor voor het gebruik van gif tegen kakkerlakken, omdat dit uiteindelijk in de voedselketen terechtkomt en schadelijk kan zijn voor andere dieren zoals gekko’s en roofvogels. Zijn advies? Gebruik liever een slipper in plaats van chemische bestrijdingsmiddelen.
Luister elke woensdag naar Paradise FM (103.1 FM), de ochtendshow met Nadine Roos.
Toerisme en natuur: de verborgen kosten van een recordjaar
Elke woensdagochtend na het nieuws van 8 uur bespreekt Nadine een natuur- en milieu-onderwerp uit de actualiteit met Cor Hameete van Carmabi.
In deze editie van Alles wat je moet weten over de natuur bespreekt Cor Hameete de impact van het recordaantal toeristen op de natuur van Curaçao. Hij legt uit hoe afvalwater en vervuiling het koraalrif en andere ecosystemen beïnvloeden, en waarom goede waterzuivering cruciaal is. Cor benadrukt het belang van balans tussen toerisme en natuurbescherming om de natuurlijke rijkdommen van het eiland te behouden.
Radio Paradise FM (103.1 FM), de ochtendshow met Nadine Roos


Mangroves en bacteriën: herstel van vervuilde natuur bij Boka Sami
Elke woensdagochtend na het nieuws van 8 uur bespreekt Nadine een natuur- en milieu-onderwerp uit de actualiteit met Cor Hameete van Carmabi.
In deze editie van Alles wat je moet weten over de natuur bespreekt Cor Hameete het baanbrekende project van Rayan de Jongh om vervuilde mangrovegebieden bij Boka Sami te herstellen. Door het gebruik van bacteriën om olievervuiling op te ruimen, wordt de weg vrijgemaakt voor nieuwe mangroves. Dit innovatieve plan kan niet alleen lokaal, maar ook wereldwijd toegepast worden. Daarnaast benadrukt Cor het belang van educatie en bewustwording voor een duurzamere toekomst.
De verrassende wereld van orka's: mythes en waarheden
Elke woensdagochtend na het nieuws van 8 uur bespreekt Nadine een natuur- en milieu-onderwerp uit de actualiteit met Cor Hameete van Carmabi.
In deze editie van Alles wat je moet weten over de natuur bespreken Cor Hameete en Pierre het gedrag van orka’s, hun intelligentie en sociale dynamiek. Van zalmhoedjes tot rouwgedrag, orka's blijken complexere dieren dan hun reputatie als 'killer whales' doet vermoeden. Ook wordt gekeken naar hun interactie met mensen en andere dieren, zowel in het wild als in gevangenschap.


De bijzondere herten van Curaçao: de Bina in het Christoffelpark
Elke woensdagochtend na het nieuws van 8 uur bespreekt Nadine een natuur- en milieu-onderwerp uit de actualiteit met Cor Hameete van Carmabi.
In deze editie van Alles wat je moet weten over de natuur vertelt Cor Hameete van Carmabi over de lokale hertensoort, de Bina. Hij bespreekt hun leefgebied, gedrag en de bedreigingen waarmee ze te maken hebben door menselijke activiteiten. Ook benadrukt hij het belang van een gezond ecosysteem en hoe alles in de natuur met elkaar verbonden is, van cactussen tot vleermuizen.
Zwerfhondenproblematiek en de nieuwe chipplicht op Curaçao
Elke woensdagochtend na het nieuws van 8 uur bespreekt Nadine een natuur- en milieu-onderwerp uit de actualiteit met Cor Hameete van Carmabi.
In deze editie van Alles wat je moet weten over de natuur bespreekt Cor Hameete van Carmabi de nieuwe welzijnswet op Curaçao, die een chipplicht voor honden invoert. Hij legt uit hoe deze maatregel kan bijdragen aan het terugdringen van de zwerfhondenproblematiek en hoe loslopende honden niet alleen mensen, maar ook de lokale natuur beïnvloeden. Daarnaast bespreken Cor en Nadine het belang van verantwoord huisdierbezit en de uitdagingen waar dierenhulporganisaties voor staan.


Studie en beroep: een goede keuze maken met Carmabi
Elke woensdagochtend na het nieuws van 8 uur bespreekt Nadine een natuur- en milieu-onderwerp uit de actualiteit met Cor Hameete van Carmabi.
In deze editie van Alles wat je moet weten over de natuur vertelt Cor Hameete over Carmabi's bijdrage aan de Studie- en Beroepenmarkt in het WTC. Hij bespreekt het belang van een weloverwogen studiekeuze, hoe ouders en studenten hierin kunnen samenwerken, en de diverse mogelijkheden binnen biologie en natuurgerelateerde beroepen op Curaçao.
Van een mug geen olifant maken: muggenoverlast in Piscadera
Elke woensdagochtend na het nieuws van 8 uur bespreekt Nadine een natuur- en milieu-onderwerp uit de actualiteit met Cor Hameete van Carmabi.
In deze editie van Alles wat je moet weten over de natuur bespreekt Cor Hameete van Carmabi de muggenproblematiek rondom Piscadera. Hij legt uit hoe stilstaand water en een verstoring van het ecosysteem bijdragen aan het probleem en deelt mogelijke oplossingen. Daarnaast reflecteert hij op het belang van een goed functionerend ecosysteem, zoals in het Mangrovepark, en waarschuwt hij voor de gevolgen van chemische bestrijdingsmiddelen.


De Amerikaanse krokodil: een bijzondere bezoeker op Bonaire
Elke woensdagochtend na het nieuws van 8 uur bespreekt Nadine een natuur- en milieu-onderwerp uit de actualiteit met Cor Hameete van Carmabi.
In deze editie van Alles wat je moet weten over de natuur bespreekt Cor Hameete van Carmabi het bijzondere verhaal van de Amerikaanse krokodil die onlangs op Bonaire opdook. Van de mogelijke oorsprong van deze zeldzame gast tot het uitsterven van andere iconische diersoorten in de regio, Cor deelt zijn inzichten over de interactie tussen natuur en mens.
Carmabi directeur Manfred van Veghel over Project Salu in Seru Largu National Park
Carmabi-directeur Manfred van Veghel in de ochtendshow van Paradise FM Curaçao bij Jason en Nadine over het nieuwste project van Carmabi: Project Salu in het gloednieuwe Seru Largu National Park.
